Милен Митев: БНР може да помогне да се свали бариерата между хората и властта

  • 25.01.2023
  • БНР
Милен Митев. Снимка:Костадин Кръстев

“В последните години медийната среда в страната е претърпяла промени. Искрено се надявам, че сме оставили зад гърба си това - политици да се обаждат в медии, за да си поръчват някакво медийно съдържание. Аз нямам такива случаи и се надявам това да се запази и за в бъдеще. Никой не се е обаждал, за да си поръча съдържание по БНР. Националното радио би могло да бъде партньор на много институции и да помогнем да се свали бариерата между хората и властта. Това със сигурност няма нищо общо с натиск".

Това заяви генералният директор на БНР Милен Митев в предаването "12+3".

Той сподели, че следи критиките, които се отправят в социалните мрежи към работата на Радиото, основателните се обсъждат с ръководствата на съответната програма, но решенията се вземат в рамките на професионален разговор между водещи, главни редактори, ръководство и редколегия на програма:

"До момента сме успели да избегнем това административното ръководство на БНР да се намесва пряко в програмните решения", заяви Митев.

"Много от предизвикателствата, които са стояли пред нас през последните години, продължават да стоят и не се знае колко още време ще ни е необходимо, за да се справим с тях. Компютърният вирус, който ни засегна в края на миналата година, заради който все още са спрени нашите сървъри, ясно показа колко уязвими са системите, с които говорим, и колко много работа ни предстои, за да можем да защитим в една по-висока степен. Най-радостното е, че ефирът не беше засегнат по никакъв начин", коментира той и обясни, че основно са пострадали сървърите, които са изключени в момента и системата за автоматизиране на радиопроизводството не работи.

"В момента работим по закупуването или наемането на нови сървъри, за да не се налага да чакаме изхода от разследването, тъй като, докато текат следствените действия, най-вероятно нашите сървъри ще трябва да останат в този вид и няма да можем да ги рестартираме, за да не пречим на компетентните органи. Затова ще се опитаме да намерим допълнителна техника, за да можем да тръгнем максимално бързо - надявам се до месец".

По думите на Митев причините ще станат ясни след приключването на следствените действия:

"Това ще ни помогне и с оглед на следващите мерки за сигурност. Колегите от IT дирекцията на БНР, с помощ от Министерството на електронното управление и на външни експерти работят, за да може максимално бързо да възстановят работата на всички системи и да изградим една напълно нова политика за сигурност. Един от проблемите ни е, че заради високата цена на информационните технологии - и хардуер, и софтуер - нашата информационна инфраструктура не е изградена цялостно с една концепция, а е правена на парче. Сега ще се опитаме да я изградим по-добре и по-защитена".

Генералният директор на БНР изтъкна, че се надява, когато се стигне до гласуване на бюджет на БНР, да се чуят и исканията и нуждите на Обществената медия

"Всяка годишнина е повод за равносметки и на фона на една изключително странна година, която изпратихме, е хубаво, че още в началото на 2023-та имаме възможност да спрем за миг, да оценим хубавите неща, които колегите са постигнали през годината, и да им дадем подобаващото уважение", каза Милен Митев

 

 

м.л.