Изграждат паметна плоча на Панайот Пипков в Ловеч

  • 23.01.2023
  • lovech.government.bg
Панайот Пипков като капелмайстор на 34-ти пехотен троянски полк. Снимка: Архив

Изграждането и вписването в регистъра „Военни паметници“ на паметна плоча на Панайот Пипков одобри днес на заседание областната комисия „Военни паметници“ в Ловеч, съобщават от областната администрация.

Предложението за поставяне в центъра на Ловеч на барелеф на композитора на химна „Върви, народе възродени“ заедно с идейно-художествения проект представи председателят на сдружение „Пипкови и Ловеч“ д-р Радослав Цанков, информира lovech.government.bg.

Барелефът ще бъде изработен от скулптора Спас Дочев. За поставянето му общинският съвет в Ловеч е дал съгласие с решение от март м.г.

Ловешкото сдружение „Пипкови и Ловеч“ организира кампания за набиране на средства за  барелеф на композитора Панайот Пипков. Идеята е на председателя на сдружението д-р Радослав Цанков. Барелефът ще бъде поставен на сградата на регионалната библиотека. От необходимите 20 хиляди лева за паметната плоча  досега са събрани 12 хиляди лева.

Панайот Пипков се установява в Ловеч през есента на 1900 г., където в тогавашното училище "Йосиф І" написва музиката на химна на българската просвета. През лятото на 1904 г. той преминава на военна служба като капелмайстор на професионалния военен духов оркестър на 34-ти пехотен троянски полк. Създава марша на полка - хоровата творба "Напред в бой". По време на Балканските войни е капелмайстор на два от резервните полкове. Автор е на много военни химни. Пенсионира се като военнослужещ.

Композиторът е почетен гражданин на Ловеч.

 

м.л.