Авторка и главният редактор на "Капитал" викани да се обясняват в СДВР за публикация

  • 16.12.2022
  • Капитал/Фейсбук

Разпитът относно това, как изданието проверява фактите и дали "добросъвестно" си върши работата, е бил предприет по жалба на изпълнителния директор на УМБАЛ “Света Марина” проф. Силва Андонова, която намира статията за престъпление от общ характер.

Заради статията в "Капитал" под заглавие "Как се краде от лекарства за деца и тежко болни" авторката Десислава Николова и главният редактор на изданието Алексей Лазаров са били привикани в СДВР, за да дават показания относно написаното в текста, съобщава Фейсбук-страницата на "Капитал". За същото разказа в квоя профил в социалната мрежа и Алексей Лазаров.

Разпитващите се интересувани дали са били проверени "добросъвестно" изнесените в статията данни, а именно - как неразрешени за употреба медикаменти са купувани от болниците с 200% и 400% надценка в сравнение с останалите страни от ЕС.

Разпитът е проведен по нареждане на варненската прокуратура по жалба на изпълнителния директор на УМБАЛ “Света Марина” проф. Силва Андонова, която намира статията за престъпление от общ характер.

Алексей Лазаров пише: "От мен искаха да знаят как в "Капитал" проверяваме фактите в текстовете, които пишем. Не, че нещо ще ни притесни, но това е форма на тормоз. Да те викат в полицията, за да те разпитват дали си изпълняваш "добросъвестно" задълженията, е нелепо. Значи здравният чиновник, който купува лекарство за болно от рак дете четири пъти по-скъпо, не дава обяснения, а ние даваме - как така? Как си проверяваме фактите и като цяло как си вършим работата, не може да е предмет на интерес нито от прокуратурата, нито от полицията. Тяхната работа е да разкриват извършителите на престъпления. Ние отказахме да кажем каквото и да било - те да си гледат работата, както ние - нашата."