БХК иска оставката на Соня Момчилова за неин вече скрит коментар във ФБ

  • 09.12.2022
  • bghelsinki.org/БТА

БТА разпространи становище на Българския хелзинкски комитет (БХК), който настоява за незабавна оставка на Соня Момчилова от поста ѝ председател на СЕМ.

Цялото становище на БХК, публикувано и на сайта на организацията, е възпроизведено и в информацията на БТА.

В текста се изразява възмущение по повод коментар, който бил излязъл на личния профил на Соня Момчилова във Фейсбук, а след това бил скрит от нея по твърдение на самия БХК. При липсата на конкретния повод, предизвикал острата реакция на БХК, е трудно да се направи обективна преценка на конфликта.

Според разказа и тълкуванията на БХК коментарът поставял под съмнение професионалните качества на журналистка, членуваща в Асоциацията на европейските журналисти. Оспорвала се достоверността на неин репортаж за отношението на българските гранични власти към незаконно преминали българската граница лица, тъй като не била представена гледната точка на засегната страна - в случая, граничните власти. Това е интерпретирано от БХК като опит на Момчилова да отправи послание към журналистите да не си позволяват да изобличават нередности в държавната власт.

След като визираният от БХК коментар вече няма къде да се види, шумът около него остава неразбираем за голяма част от обществото, както и мотивацията за исканата оставка на Момчилова.