Пристрастно за операта на Варна разказва в новата си книга Виолета Тончева

  • 09.12.2022
  • СБЖ
  • Георги Калагларски

„Пристрастно. Операта на Варна“. Това е заглавието на най-новата книга на Виолета Тончева, която авторката представи пред членовете на варненското журналистическо дружество на печатните медии.

Задълбоченото и пристрастно изследване на Виолета Тончева, изпълнено с топлината и воплите на човешки откровения, на спомените и на осъществените навярно не винаги мечти, е посветено на 75-годишнината на операта в морския град.

Известната журналистка следва изпитаната традиция на своя изследователски стил – избрала е триделната форма: Творците, Творческата лаборатория и Рефлексии. Тази конструкция е заложена и в нейната предна книга, която е посветена на 100-годишнината на Варненския драматичен театър.

Операта е музика, танци, хореография, сценография, но най-вече това са артистите, хората, чиито певчески умения и талант пресъздават назабравими шедьоври на оперното изкуство. Чрез интервюта с тези артисти - диригент, режисьор, изпълнители, сценограф, Виолета Тончева поднася своя разказ за развитието на операта, за нейните триумфи по сцените на различни континенти.

Всяко интервю има своя вътрешна драматургия, която представя артиста и с неговия специфичен талант, но и с неговото реално човешко лице. Авторката се радва и тържествува заедно със своите герои, умело предразполага за фактологични и емоционални откровения, деликатно споделя пристрастия и води изказа на интервютата към прецизно избраната вътрешна логика и композиция на книгата. „Това е ценен труд, в който фактологията и историцизмът са реализирани  посредством оригиналния изказ и личните емоции на избраните персонажи“, е написала в предговора на книгата проф.Боянка Арнаудова.

Виолета Тончева е германист, журналист, преводач на книги и разкази от немски език. Тя е автор на историкоизследователска студия в две части: “Книга за Радио Варна. Традицията задължава“ и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна“.

Сега работи като пиар на Театрално-музикалния продуценски център на морската столица. Тя е дългогодишен член на СБЖ и е носител на най-високо отличие – "Златно перо".