Бюджетната комисия реши: 9% ДДС и за вестници и списания

  • 08.12.2022
  • 24chasa.bg
Снимката е илюстративна. Снимка: Архив

С постоянна, а не временна ставка от 9% вместо 20% ДДС да се облагат книги, бебешки храни, вестници и списания. Това предложение гласува бюджетната комисия на второ четене в закона за ДДС.

До момента по-ниската ставка бе временна - до края на тази година, и се отнасяше само за книги и детски храни. Информацията е на „24 часа“.

„За“ добавянето на вестниците и списанията гласуваха депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“, а „Възраждане“ и ПП се въздържаха.

Навсякъде в Европа, с изключение само на три държави, има подкрепа за печатните издания. Особено по време на ковид кризата, търсенето на печатните издания се увеличи. Хората, особено в малките населени места, търсят вестника, защото се появиха много неидентифицирани сайтове и фалшиви новини. Издателите обаче са в тежко положение, бяха част от мотивите за това предложение.

Книгите и в момента бяха с намалена ставка, но до края на тази година. Аналогичен е и казусът с облагането на бебешките храни. Бюджетна комисия реши и тяхното облекчено облагане да стане постоянно, а не временно.

По време на кратката дискусия зам.-финансовият министър Людмила Петкова обясни, че с по-ниското облагане на книги, вестници, списания и бебешки храни бюджетът ще се лиши от общо 16 млн. лв., 3 млн. лв. от които са от намалената тежест на периодичния печат.

Депутатът от ПП и бивш финансов министър Асен Василев предложи мярката да се отнася само за вписаните в регистъра на печатните издания към министерството на културата, където има пълни данни за собствеността на изданията, за да няма злоупотреби.

Любен Дилов от ГЕРБ защити издателите от съмненията, че намаляването на косвения данък може да не доведе до намаляване на цената. Той бе категоричен, че сега въпросът е да бъдат защитени издателите от фалит заради инфлацията. „Хартията е поскъпнала от 970 на 2000 лв., тя е маркова стока, а основен вносител са Русия и Украйна. В момента печатните издания са изправени пред фалит, затова ЕС не случайно намали ДДС за периодичния печат до 5%“, заяви Дилов.

Той бе категоричен, че тази мярка е за защита на информацията и на правото на хората да бъдат предпазени от фалшиви новини. А по отношение на регистрите, Дилов обясни, че ако те няма в регистрите, ти не си легитимен издател, големите вериги и разпространители не те продават, така че при периодичния печат и при книгите регламентите са ясни и строги, за разлика от сайтовете, където собствеността не винаги е ясна.

 

м.л.