Плантю: Добрата карикатура е тази, която предизвиква реакция

  • 08.12.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Плантю лично откри изложбата си от 22 карикатури.

На Коледа стават чудеса. Но явно и преди Коледа стават чудеса, след като в София пристигна световноизвестният журналист-карикатурист, легендата на карикатурите в пресата Плантю. Той представи лично изложбата си „Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива", в която е включил 22 платна, разположени на централния столичен площад „Славейков“. Инициатор е Френският културен институт в София, който след откриването на изложбата беше и домакин на дебата „Европа с лице към демоните си“.

Това обаче не е първата покана към Плантю да посети България. Пръв го кани да дойде в нашата страна известният български карикатурист Ивайло Цветков. Но за това след малко.

Като истински галантен и възпитан парижанин, Плантю не отказва интервюта. Независимо че години наред е обгърнат от слава, при него няма дори доза предвзетост или граномания. Известен е не само във Франция, но е отворен и сърдечен в разговор.

С Нобелови лауреат и бивш генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Кофи Анан създава Международната неправителствена организация „Карикатура за мир“, чиято основна цел е защита на карикатуристите по света. Защото, както ще каже по-късно Плантю, не всички приемат карикатурата. Малко преди началото на събитието разговарям с Плантю и българския му колега - известният карикатурист Ивайло Цветков.

„Добрата карикатура е тази, която предизвиква реакция“, казва Плантю, и радостта и благодарността се изписва на лицето му, когато Ивайло Цветков му подарява своя рисувана оригинална карикатура, на която го е изобразил. Особено впечатление му прави големият нос, на който е акцентирал Ивайло. „О, - казва Плантю, - ето това е нашият начин на общуване – чрез хумора, сатирата и усмивките, идващи от карикатурите!“

Тази творба също си има предистория, и Плантю си спомня добре. С Ивайло Цветков се запознават през далечната вече 2015 г. в Страсбург. Тогава Плантю кани известни карикатуристи от страните-членки на Евросъюза. Ивайло е българският представител. „Тогава аз пръв, макар и неформално, го поканих да дойде в България. Не вярвах, че това ще се случи. Но ето, че стана!“ - развълнувано припомня Ивайло Цветков. А Плантю ми казва – също с вълнение - как е получил книга с карикатури и едната от тях е тази на Ивайло, чийто оригинал сега държи в ръцете си.

Вие наистина сте много смели, след като излагате тези карикатури на публично място, казва Плантю. Това е проява на изключителна смелост. Защото дори във Франция това не е особено лесно. Карикатурите провокират определени реакции от страна на гражданите.“

Нещо повече - наред с изложените карикатури на Планю са оставени и две бели табла със закачени моливи на тях, за да може всеки, който разгледа изложбата, да изрази мнението си. Това е важно за Плантю, защото тези мнения навярно по-късно могат да се превърнат в новите интересни карикатури.

В тази декемврийска вечер площад „Славейков“ беше изпълнен с любопитството и интереса на десетки ценители на карикатурите на Плантю.

Изложбата беше открита на подобаващо високо ниво от посланика на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер, който връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев само преди четири дни - на 2 декември. Изложбата стана първата публична проява на новоназначения висш дипломат.

„Предлагаме ви изложба на карикатури за пресата на световно известен журналист и карикатурист. Това са уникални рисунки, защото в продължение на 50 години той хвърля своя остър политически поглед върху целия свят, както ще ви покаже тази селекция от 22 карикатури.“, каза Н. Пр. Мейер.

Според посланика „свирепият поглед на Плантю е обърнат към нашата Европа, към заплахите от война по границите й, към екологичната криза. Тези предизвикателства могат да накарат нашата солидарност да се разколебае. Всички европейски лидери, както и тези от цял свят, бидейки изобразени на тези карикатури, са били предизвикани да се замислят.“ И в това е огромното значение на творчеството на Плантю.

„Плантю е абсолютен борец за свободата на печата“, подчерта още посланик Жоел Мейер и припомни, че през 2019 г. Плантю създава и собствена фондация, чието мото е „Хумор и изкуство за борба с изключването.“

Плантю е творческият псевдоним на Жан Плантюро, син на индустриален дизайнер, който е роден през 1951 г. в Париж. Семейството му настоява да учи медицина, но той се отказва и заминава за Брюксел, където попада в школа сред художници карикатуристи.

Първо работи в седмичника "Експрес". Става известен през 1972 г., когато публикува първата си рисунка във вестник "Монд". Оттогава неговите карикатури за политически, социални, екологични, икономически, международни и национални новини винаги са публикувани на първа страница на френския вестник в продължение на 50 години, до април 2021 г., когато той напуска "Монд". "Той е дискретно влиятелна личност, внимателен към света и ангажиран с каузи",казват от Френския институт.

Биографията му е изключително богата със срещи със световни лидери. Като тази, осъществила се на негова изложба в Тунис, на която палестинският лидер Ясер Арафат се подписва на една негова карикатура като рисува Звездата на Давид, изобразена на израелското знаме. По късно в Йерусалим Плантю се среща с Шимон Перес, който се подписва върху същата карикатура. Така върху карикатурата на Плантю се срещат двете страни в конфликта.

Няма френски президент, който да не се е превърнал в герой от карикатурите му.

Плантю е лидер на много световни каузи. Френските пощи издават марка, илюстрирана от Плантю, средствата от която са предоставени на организацията „Лекари без граници“.

В чест на 50-годишнината от Всеобщата декларация за правата на човека през 1998 г. ЮНЕСКО публикува албум с рисунки на Плантю.

През 2016 г. хиляди потребители на социалните мрежи споделяха рисунката на Плантю за „Монд“ във връзка с терористичния атентат, при който камион прегази 84 души по време на Националния празник на Франция. На рисунката беше изобразен белият гълъб на мира, облян в сълзи. В долния десен ъгъл имаше траурна лентичка с надпис „Ница“.

„Хуморът и смущаващите карикатури са част от демокрациите ни“, казва Плантю. И ни учи, че можем да сме саркастични, но без омраза и презрение. Защото трябва да уважаваме човека, защото носим отговорност за това, което казваме с думите си, с рисунките и карикатурите си. Хуморът, наистина е гаранция за нашата демокрация. И това го доказва журналистът-карикатурист Плантю.

На всяка карикатура Плантю рисува малка мишчица, символ на вечното търсене на художника и неговото любопитство. Можете да я видите на изложбата на площад „Славейков“ до 14 декември.

 

Представяме ви