Meta заплаши да премахне новините от Facebook в САЩ

  • 06.12.2022
  • offnews.bg

Meta заплаши да премахне новинарското съдържание от Facebook в САЩ. Компанията майка на социалната мрежа възразява срещу законопроект, който би дал на медиите по-големи правомощия да договарят такси за съдържание, което се споделя във Facebook, съобщава Би Би Си.

Подобен закон в Австралия, който влезе в сила през март 2021 г., доведе до спиране за кратко на новините в социалната мрежа. Тогава Meta бързо отмени решението си след лавина от критики, сключвайки споразумение с австралийското правителство, припомня offnews.bg.

Meta твърди, че тяхната платформа осигурява по-голям трафик на новинарските издания, които изпитват затруднения, и че издателите публикуват във Facebook, защото това е от полза за тях – следователно не може медиите да искат Meta да им плаща.

Американският проект на Закон за конкуренцията и опазването на журналистиката (Journalism Competition and Preservation Act - JCPA) бе внесен в Конгреса от сенатора от Минесота Ейми Клобучар и се ползва с двупартийна подкрепа. Той ще даде на издателите и радио- и телевизионните оператори по-големи правомощия за колективно договаряне с компаниите за социални медии за по-голям дял от приходите от реклама.

Медийните компании твърдят, че Meta генерира огромни суми от новинарски статии, споделени в платформата.

По време на пандемията местните медии изпитваха особени затруднения, тъй като Meta реализираше огромни печалби, напомня Би Би Си

Компанията на Марк Зукърбърг Meta обаче твърди, че този разказ е погрешен и че именно платформата привлича трафик към новинарските материали, споделени в нея.

Говорителят на Meta Анди Стоун заяви: "Ако Конгресът приеме необмислен законопроект за журналистиката като част от законодателството за националната сигурност, ще бъдем принудени да обмислим пълното премахване на новините от нашата платформа".

Meta твърди, че споделянето на новини във Facebook съставлява само малка част от приходите ѝ.

Докато течеше спорът с Австралия, говорител на Meta заяви, че "за Facebook бизнес печалбата от новините е минимална. Новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в своя новинарски поток“.

Законопроектът, срещу който Meta възразява, е част от по-голям набор от закони, насочени към справяне с господстващото положение на големите технологични компании. Поддръжниците му твърдят, че ако законът не бъде приет, социалните медии ще се превърнат в "де факто местни вестници" в Америка.

Мат Столър, директор на изследователския отдел на Американския проект за икономически свободи, заяви, че медиите са "изядени живи" от Meta.

"Усилията на Мета да изнудва Конгреса отново доказват защо този монопол е заплаха за демокрациите по света", каза той.


м.л.