Премиера на документалния филм „Българите и Македония“ по БНТ 1

  • 03.12.2022
  • БНТ

В неделя (4 декември) от 19:30 ч. по БНТ 1, обществената телевизия ще излъчи премиерата на най-новата филмова продукция на Института за исторически изследвания при БАН „Българите и Македония“. Това е първият филм от планираната трилогия, която разказва за живота на българите в Македония в периода от Ранното Средновековие до падането на Царство България под Османско иго.

Заснемането на филма „Българите и Македония“, който БНТ ще излъчи, протича под строго научен подход, чиято база са неопровержими исторически факти и автентични исторически извори. Те са представени от най-разнообразни гледни точки, което в драматургичен план обогатява и разширява рамките на документалния филм. Този подход надгражда жанра на документалното кино, при който сюжетът и краят са познати на зрителите.

„Да изградиш разказ от всички необходими елементи е задача, която екипът на филма е приел с отговорност и творчество“, подчертава генерал-майор Тодор Дочев, директор на Военната академия.

Режисьор на „Българите и Македония“ е Милена Гетова. Историческият филм е изготвен по подкрепения от Министерството на образованието и науката проект „Македония в българската история“ на Института за исторически изследвания при БАН с ръководител професор д-р Даниел Вачков – директор на Института. Сценарист на филма е полковник о.з. професор д.н. Димитър Недялков от катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

 

 

м.л.