Чичко Величко от КС на СБЖ днес закръгля 85 г. На многая лета!

  • 02.12.2022
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Величко Хинов е роден на 2 декември 1937 г. в семейство на учители. Снимка: Любо Николов

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов е рожденик - на 2 декември навършва 85 години. Да ни е жив и здрав! СБЖ го поздравява и му пожелава здраве и творческо дълголетие!

Един от най-обичаните ветерани в СБЖ, когото всички сърдечно наричаме Чичко Величко - винаги зареденият с вдъхновения и чувство за хумор журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов, днес навършва 85 години. Пожелаваме му здраве, все такава неизчерпаема енергия и на многая лета!

Блестял с талантливото си перо из различни медии в течение на десетилетия, Чичко Величко е една от най-човешките емблеми на нашия Съюз.

Роден е в Луковит на 2 декември 1937 г. в семейство на учители. Дядо му е бил един от кметовете на града по времето на Александър Стамболийски, а баба му е от рода на Иван Вазов.

„Децата на учителите или са много глезени, или на мушката, за да дават пример. Помня, като ученик, когато излизам от учителската стая с филия с мармалад, отчупвам и давам на другите, а ако са повече - разчупвам и я раздавам цялата. Невероятно удоволствие изпитвам, все едно съм я изял”. Така е цитиран Величко преди време от блога TimeHeroes.

Става околийски кореспондент на в. „Народна младеж” още като деветокласник. Когато идва да продължи образованието си в София, се сближава с Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Слав Караславов. „Това бяха младите сърдити мъже на онова време”, спомня си сега.

Дамянов и Пенев са му посвещавали стихотворения и се гордее с това. Има и друга гордост: „Най-голямото нещо, което съм направил - 3 студии за Червения кръст: История на хуманитарното игрално, документално и научнопопулярно кино. Книга, издадена в Женева и разпространена в много от страните-членки на ООН в края на 70-те”. 

За изявите си като критик казва следното: „Най-неблагодарната професия е критиката. Защото никой творец не обича истината за себе си. И защото всяко мнение търпи да бъде субективно. Към този, когото обичаш, трябва да си изключително взискателен. Това малко хора го разбират”. 

Житейският и творческият път на Величко Хинов е изпъстрен със срещи с ярки таланти и личности от национална и световна величина. Може до безкрай да разказва колоритни, но винаги почтени истории за събития и хора от света на изкуството, каквито няма да чуете другаде и от друг.

Личната му съдба се е подредила така, че днес той е един от обитателите на Дома за ветераните на ветераните на културата и изкуствата в "Захарна фабрика". По тази линия той бе включен сред героите на проекта на фондация "Арте Вива" (с подкрепата на НФК), разгърнат по време на пандемията и наречен "До теб, от другата страна". В него творци ветерани споделят спомените и пламъка си с млади, начинаещи колеги от различни сфери на изкуството.

26-годишната студентка по архитектура Таня Пенева, участваща в проекта, споделя, че силно са ѝ въздействали "думите на Величко Хинов за това, че идеите на един творец остават с него до края на дните му.". Тя продължава: "Възрастта няма значение. Животът не спира, когато физическият живот на един човек прекъсне, а когато идеите спрат да идват и да се осъществяват. Въображението е необятно, няма мащаб и граници и в него всичко е възможно. Споделянето на това най-лично пространство с други е възможно и силно желателно."

Това е - нашият Чичко Величко не спира да вдъхновява и най-младите, а по-красиво от това няма. Дерзай и продължавай все така, неуморнико на творческото съзидание! Наздраве!