СЕМ организира Кръгла маса по проблемите с хазарта

  • 02.12.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Соня Момчилова.

Съветът за електронни медии (СЕМ) организира на 13 декември голяма Кръгла маса по проблемите, свързани с хазарта и медийната регулация. Наш дълг е да алармираме за размера и пораженията от бедствието, и като граждани, и като родители, защото пропагандата на лесните пари взема пандемични размери. Това съобщи за сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) председателят на медийния регулатор Соня Момчилова.

„Това е и моя лична мисия и нека се откажат от усилията си да ме вразумяват и разубеждават, всички, които си правят труда да омаловажават ефекта от безогледната реклама на един пагубен порок, каза Момчилова. Затова на обсъждането, още веднъж да подчертаем, което организира Съветът за електронни медии, ще бъдат поканени абсолютно всички страни, засегнати от този проблем. Ще поканим и психолози,за да разберем какви са пораженията, които нанася подобна зависимост.“

Според шефа на регулатора тази тема не е проблем само в България. Превърнала се е в тема табу повече или по-малко, защото средствата от хазарт са постъпления и в националните бюджети. Много е силно лобито на хазарта и СЕМ е последен на опашката на отговорните институции за тази ситуация.

Тук е мястото да припомним, че още в самото начало на мандата си като председател на СЕМ Соня Момчилова покани на разговори и подписа с изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Меморандум за съдействие в региона на рекламата на хазартни игри. Вече има наказателни производства и конкретни санкции към доставчици на хазартни услуги вследствие на съвместната работа и сътрудничество между СЕМ и НАП.

Проблемите с рекламата на хазартни игри бяха в центъра на един от дискусионните панели и на Международната среща на балканските медийни регулатори.

По време на срещата гост-лекторът Франческо Ди Джорджи представи практиката на Италия по отношение на търговското слово за хазарт. В резултат на въведената абсолютна забрана на рекламата на хазарт в страната, медийният регулатор е изправен пред решаване на редица казуси, като интерес предизвика съдебната практика по тях в Италия.

От СЕМ се надяват на бърза и адекватна реакция и от страна на  депутатите, за да бъдат  гласувани необходимите законодателни промени.