Иранските медии получиха 60 минути, за да коригират невярна информация

  • 02.12.2022
  • БТА
Върховният водач на Иран и духовен лидер аятолах Али Хаменей. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отсега нататък иранските медии ще разполагат с 60 минути, за да коригират предполагаема невярна информация, заяви киберцентърът на страната, определяйки новия срок, съобщи ДПА, позовавайки се на ирански медии.  

Според изявление на центъра информационните служби са длъжни да коригират съобщената невярна информация в рамките на един час. В рамките 24 часа пък ще трябва да предоставят и предистория на новинарските събития.

Киберцентърът функционира под ръководството на съвет, основан от духовния лидер аятолах Али Хаменей, който се занимава с всички въпроси, свързани с "опасностите в интернет". Международната организация за защита на медиите "Репортери без граници" смята съвета за орган, който упражнява цензура, пише БТА.

Политическият елит в Ислямската република неведнъж е обвинявал чужди държави и социалните медии за избухването на общонационалните протести в страната. Наблюдатели виждат в това опит да се отклони вниманието от истинските причини за размириците, предизвикани от смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини. Двадесет и две годишната жена бе арестувана в средата на септември за нарушаване на строгите ислямски правила за облекло и дни по-късно почина. При последвалите демонстрации бяха убити най-малко 450 протестиращи.

 

м.л.

Свят