Хасковски детски хор пее в Малта

  • 01.12.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Снимка: Младежки център

В Международен коледен хоров фестивал в Малта ще участва Детският хор „Орфей” при Младежки център в Хасково. Концертите там са финансово подкрепени от Националния фонд „Култура” и община Хасково. В Малта са поканени и музикални формации от Литва и Италия.

Хорът с диригент Елена Цветкова и корепетитор Ирен Капеловска ще изнесе пет концерта в барокови църкви в островната държава. Там ще бъде премиерата на песни от български композитори, създадени специално за Националния фестивал на коледната и новогодишна песен в Хасково, чието седмо издание започва на 16 декември.

Младите певци са поканени да се включат и в програмата на традиционното коледно селце в град Калкара.

Хор „Орфей” има вече 45- годишна история. Завоювал много отличия от конкурси и фестивали, съставът е пял в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein и на знаменитата сцена Арена ди Верона.

Приятно съвпадение е , че на музикалния празник в Малта ще има още едно хасковско присъствие. Там ще пее и хор "Черноморски звуци" от Балчик с диригент хасковлийката Валентина Георгиева, доктор по музикознание, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“.