Изложба в памет на големия скулптор Емил Мирчев

  • 01.12.2022
  • СБЖ
Изложба на Емил Мирчев (1950-2017) бе открита в галерия "Академия". Снимка: Къдринка Къдринова

На 30 ноември в галерия "Академия" бе открита изложба, отбелязваща 72-годишнинта от рождението и 5-годишнината от кончината на отишлия си през 2017 г. голям български скулптор Емил Мирчев.

Пред публиката, препълнила изложбената зала, за творчеството на Емил Мирчев говори изкуствоведът проф. Чавдар Попов. Развълнувани думи каза и синът на скулптора Момчил Мирчев, който се е посветил на същото изкуство като баща си и чиито усилия са в основата на подредената сега изложба.

Сред представените творби на Емил Мирчев е и умалена реплика на емблематичната композиция "Американски дипломати", изобразяваща момента на подписването на Декларацията за независимост на САЩ. Оригиналът е инсталиран пред входа на посолството на САЩ в София.

Емил Мирчев е майстор и на скулптурните портрети - в експозицията например една до друга са главите на Апостола на свободата Васил Левски и на прочулия се с ролята на Захарий Стоянов в "Записки по българските въстания" актьор Стоян Стоев.

Емил Мирчев е и автор на скултурата на проф. Стефан Бобчев, която стои пред входа на УНСС в Студентския град. Пак негово дело е и скулптурният портрет на големия изтоковед проф. Александър Федотов (1956-2018 г.), който се намира в Центъра по източни езици и култури на СУ "Св. Кл. Охридски".

Роденият през 1950 г. Емил Мирчев завършва НХА при проф. Борис Гондов през 1974 година. От 1976 до 1981 г. е преподавател по скулптура в Художествената гимназия "Илия Петров". Реализирал е проекти в областта на монументалната скулптура в България, Турция, Швеция, Белгия, Испания. Скулптурите на Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки, сочат изкуствоведи.