И Лула настоява за освобождаването на Асандж

  • 01.12.2022
  • Publico.es/Twitter
  • Къдринка Къдринова
Лула нееднократно се е изказвал категорично в защита на Асандж, но сега го прави вече като новоизбран президент на Бразилия. Снимка: prensa-latina.cu

Главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон и редакторът на платформата Джоузеф Фарел са на обиколка из Латинска Америка, където се срещат с лидери от региона, за да издействат подкрепата им в усилията да не се допусне екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ. С такава подкрепа вече се ангажира колумбийският президент Густаво Петро, а сега и новоизбраният държавен глава на Бразилия Лула да Силва.

Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който ще поеме управлението в страната си в началото на 2023 г., призова тази седмица основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж да бъде освободен от наложеното му „несправедливо” затворничество. За това пише испанският вестник „Público”, позовавайки се на публикация на самия Лула в Туитър.

Асандж се намира в затвора с максимална сигурност „Белмарш” в Лондон от 2019 г., когато бе арестуван от британските власти, след като преди това в продължение на 7 г. разполагаше с убежище в посолството на Еквадор. САЩ искат да го съдят по 17 обвинения за шпионаж, компютърно пиратство и разпространяване чрез WikiLeaks на поверителни документи на американското правителство. Чрез тези публикации Асандж всъщност разкри военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан. Вашингтон настоява разобличителят да бъде екстрадиран и изправен пред съд в САЩ, където може да бъде осъден на 175 г. затвор. Британските власти вече взеха решение за такава екстрадиция, но защитата на Асандж обжалва, а междувременно тече и масирана обществена кампания екстрадирането да не се допусне.

В рамките на тази кампания на обиколка из Латинска Америка са главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон и редакторът на платформата Джоузеф Фарел, които се срещат с различни регионални лидери. В началото на тази седмица те разговаряха в столицата на Бразилия и с Лула, който се присъедини с позицията си към други латиноамерикански президенти, вече изказали се в защита на Асандж и против екстрадицията му в САЩ. Така например, миналата седмица президентът на Колумбия Густаво Петро увери Храфнсон и Фарел при срещата им в Богота, че ще настои за това пред американския държавен глава Джо Байдън. „Не може да се стоварват обвинения върху един журналист, само защото е казал истината,” коментира Петро в Туитър.

Сега и Лула се изказа в същия дух, коментирайки в Туитър как е бил информиран от двамата си събеседници за здравословното състояние на Асандж. Бразилският политик продължава: „Помолих ги да му предадат моята солидарност. Асандж трябва да бъде освободен от несправедливото си затворничество.”

Лула нееднократно и досега е правил многобройни публични изявления в защита на Асандж, като включително през юни т. г. заяви, че той заслужава Нобелова награда за мир заради разкритите от него „злодеяния“ на САЩ. Сегашният коментар на Лула по същата тема вече идва в качеството му на новоизбран президент на Бразилия.

В отговор на туита, публикуван от Лула, Храфнсон разказа в същата социална мрежа как по време на личната им среща Лула е изразил мнението си, че преследването на Асандж трябва незабавно да бъде прекратено, определяйки го като „заплаха срещу свободата на печата в целия свят“.

На 28 ноември станаха точно 12 години от т. нар. „Cablegate”, когато в пет от най-влиятелните вестника в света бяха публикувани предоставени от WikiLeaks 250 000 документа от Държавния департамент на Съединените щати. Във връзка с годишнината въпросните пет медии – „The New York Times”, „Le Monde”, „El País”, „Der Spiegel” и „The Guardian” – излязоха с общо отворено писмо, в което описаха положението на Асанж като „опасен прецедент и заплаха за свободата на печата“, настоявайки за освобождаването му.

На 1 юли т. г. Асандж подаде молба за обжалване на екстрадирането му пред Върховния съд в Лондон, след като тогавашният британски министър на вътрешните работи Прити Пател подписа на 17 юни заповед, рdзрешаваща това екстрадиране.

Свързани:

"Ню Йорк Таймс", "Гардиан", "Монд", "Шпигел", "Ел Паис" в защита на Джулиан Асандж

Дата: 28.11.2022

СБЖ внесе в британското посолство апел за освобождаване на Джулиан Адандж

Дата: 08.10.2022

СБЖ настоява за незабавно освобождаване на Джулиян Асандж!

Дата: 07.10.2022

 

Свят