82-ма футболни журналисти ветерани са наградени от Роналдо в Катар. Сред тях - и Румен Пайташев

  • 30.11.2022
  • aipsmedia.com
Бразилската звезда Роналдо (вляво на преден план) държи копие на световната купа и наградата на АИПС на церемонията „Журналисти на подиума“ в главния медиен център в Доха

Бразилската футболна икона Роналдо Луис Назарио де Лима връчи трофеите при почитането на 82-ма футболни журналисти ветерани на световните финали в Доха, Катар, информира aipsmedia.com.

Инициативата „Журналисти на подиума“ е уникална традиция за отбелязване на дълголетието в спортната журналистика, създадена от Асоциациата на спортната преса (АИПС), припомня Азра Исич за сайта aipsmedia.com. Поредното издание беше в сътрудничество с Международната футболна асоциация (ФИФА) и отбеляза журналистите, които са отразявали най-малко 8 световни първенства за мъже.

Сред тях има и един българин. Това е Румен Пайташев – журналист на свободна практика. Той е отразявал 9 световни първенства по футбол.

За разлика от обичайна пресконференция, на която присъстват журналисти, този път във Виртуален стадион 1 беше различно. Футболистът, играл с номер 9, известен като Роналдо "Феноменът", остана само няколко минути като краля на сцената, но звездите на деня бяха 82 опитни журналисти от цял ​​свят. Те получиьа трофеите си от легендата, която носеше голямата си запазена усмивка през цялото време .

„Важно е да помним нашата работа и да признаем отдадеността на всички наши колеги. Заради това преди години създадохме това събитие и го организираме на всички важни спортни събития - каза президентът на АИПС Джани Мерло. – Колегите ни ценят тази инициатива, която признава жизнеността на нашата професия и също празнува нейната независимост - основен стълб на нашата работа“.

Президентътъ на ФИФА Джани Инфантино се присъедини към церемонията с видео обръщение. Той поздрави всички мъже и жени, които са отразявали, излъчвали и писали за световните първенства по футбол през годините.

„Днес е много специален ден, защото почитаме тези от вас, които имат много богато досие - каза Инфантино. - Като президент на ФИФА съм вечно благодарен на всички вас. Надявам се един ден да мога да се доближа до вашия рекорд. Бих искал да ви поздравя и се надявам да ви видя и на следващите 17 световни първенства“.

Ако отразяването на световно първенство по футбол е рядка привилегия за всеки спортен журналист, представете си да отразявате повече от 8. Някои от тях са легенди, като Енрике Макая Маркес - аржентинецът, който държи рекорда от 17 световни първенства, отразявайки още първото в Швеция през 1958 г. След него са германецът Хартмут Шерцер (16 световни първенства) и уругваецът Хорхе Тото да Силвейра (15). Съветникът в АИПС Кейр Раднедж достигна 14, заедно с Жак Вендро (Франция) и Хесус Велес Ванегас (Хондурас).

В Доха всичките 82-ма ветерани получиха от Роналдо малка реплика на трофея на световните футболи финали.