Юбилеен концерт на „Мистерията на българските гласове” огласи зала „България”

  • 29.11.2022
  • СБЖ
  • Мая Петкова-Константинова
Александър Селие на колене пред "Мистерията на българските гласове" и проф. Дора Христова. Снимка: Мая Петкова-Константинова

Хор „Мистерията на българските гласове” огласи зала „България” на юбилейния си концерт на 28 ноември.

Хорът, ръководен от проф. Дора Христова, подари на почитателите си великолепни изпълнения на автентичен български фолклор.

С дълбок поклон, отправен от сцената на зала "България", изпълнителите и проф. Дора Христова бяха приветствана от Александър Селие, синът на Марсел Селие, който е автор на магнетичното наименование "Мистерията на българските гласове", дал правото то да се използва и от тази формация.

За съжаление, около хора у нас от доста време се води и ожесточен спор, стигнал и до съдебен иск. Конфликтът е със стари корени. Свързан е с факта, че от съществувалия навремето хор в рамките на Ансамбъла за народни песни на БНР произлизат няколко самостоятелни хора със сходни характеристики и има несъгласие само един да носи легендарното име.

Въпреки всичко все пак българският фолклор и българските гласове остават с неземно звучене, което може само да ни изпълва с гордост. Тази магия владееше и зала "България" на концерта на 28 ноември.

Поклонът на колене, отправен от Александър Селие пред проф. Дора Христова разтърси всички, присъствали в залата.

Мултиинструменталистът Александър Селие, който свири буквално на всичко, ще изнесе свой концерт в София, в камерната зала на БИАД, на 1 декември от 19.00 ч. Той дойде специално няколко дни по-рано, за да присъства и на концерта на "Мистерията на българските гласове" в зала "България" на 28 ноември.