Германската асоциация на журналистите алармира за заплахи срещу ирански колеги от Дойче веле

  • 29.11.2022
  • djv.de

Заради заплахи на иранските власти срещу журналисти от редакцията на фарси на Дойче веле, федералния външен министър Аналена Бербок средва да привика на разговор иранския посланик, настоява публикация ва сайта на Германската асоциация на журналистите (DJV).

Иранските власти са се заканвали да предприемат действия срещу живеещи в Иран членове на семействата на работещи за Дойче веле ирански журналисти, ако критичните им репортажи за режима продължават. За това пише на сайта на DJV авторът Хендрик Цьорнер. Той сочи също, че варед с това последователи на журналисти от Дойче веле в Инстаграм са били приканени да напуснат канала.

„Семействата на журналистите са взети за заложници заради критични репортажи. Това е най-лошият вид изнудване.“ смята и председателят на DJV Франк Юберал

Преди месец Германската журналистическа асоциация призова федералното правителство да предприеме действия, след като стана известно, че редакцията на персийски на Дойче веле е била поставена в списък за санкции заедно с евродепутати и две германски компании. Обвинението е, че „подкрепя тероризма“.

„Какво още трябва да се случи - пита председателят на DJV Юберал, -  за да може Външно министерство най-накрая да покаже червения картон на режима на моллите?“