"Ню Йорк таймс", "Гардиан", "Монд", "Шпигел", "Ел Паис" в защита на Джулиан Асандж

  • 28.11.2022
  • baricada.org/theguardian.com

Първите издания, публикували материали на Wikileaks, излязоха с обща позиция против съдебното преследване на съоснователя на платформата-разобличител.

Правителството на САЩ трябва да прекрати съдебното преследване срещу съоснователя на WikiLeaks Джулиан Асанж, тъй като това подкопава свободата на печата, заявяват медите, които първи му помогнаха да публикува изтекли дипломатически грами, пише baricada.org.

На днешния ден преди 12 години Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel и El País си сътрудничиха, за да публикуват откъси от 250 000 документа, получени от Асанж в рамките на „Кейбългейт“. Материалите, изтекли в WikiLeaks от тогавашния американски военнослужещ Челси Манинг, разкриват вътрешната работа на американската дипломация по света.

Редакторите и издателите на медийните организации, които първи публикуваха тези разкрития, се обединиха, за да се противопоставят публично на плановете за повдигане на обвинение срещу Асанж по закон, предназначен за преследване на шпиони от Първата световна война.

„Публикуването не е престъпление“, заявяват те и подчертават, че обвинението е пряка атака срещу свободата на медиите.

Асанж е задържан в затвора Белмарш в Южен Лондон след ареста му в еквадорското посолство в Лондон през 2019 г. Той прекара предишните седем години, живеейки в дипломатическите помещения, за да избегне арест и екстрадиране.

Тогавашният министър на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател одобри екстрадирането на Асанж в САЩ през юни, но адвокатите му обжалват това решение.

Под ръководството на Барак Обама през 2010 г. правителството на САЩ заяви, че няма да преследва Асанж за изтичането на информация, тъй като това би било прецедент. Сега медиите призовават администрацията на президента Джо Байдън – който по това време беше вицепрезидент – да оттегли обвиненията.

Пълният текст на писмото, изпратено от медийните организации

Публикуването не е престъпление: Правителството на САЩ трябва да прекрати преследването на Джулиан Асанж за публикуване на секретни документи.

Преди дванадесет години, на 28 ноември 2010 г., нашите пет международни медии – New York Times, Guardian, Le Monde, El País и Der Spiegel – публикуваха в сътрудничество с WikiLeaks поредица от разкрития, които станаха водещи в целия свят.

„Кейбългейт“, набор от 251 000 поверителни грами от Държавния департамент на САЩ, разкри корупция, дипломатически скандали и шпионски афери в международен мащаб.

Както пише вестник New York Times, документите разказват „неподправената история за това как правителството взема най-важните си решения – решенията, които струват на страната най-много човешки животи и пари“. Дори и сега, през 2022 г., журналисти и историци продължават да публикуват нови разкрития, използвайки уникалната съкровищница от документи.

За Джулиан Асанж, издател на WikLeaks, публикуването на „Кейбългейт“ и няколко други свързани с него изтичания на информация имаше най-тежки последици. На 12 април 2019 г. Асандж беше арестуван в Лондон по американска заповед за арест и вече три години и половина е задържан в британски затвор с висока степен на сигурност, който обикновено се използва за терористи и членове на организирани престъпни групи. Той е изправен пред екстрадиция в САЩ и присъда до 175 години в американски затвор с максимална сигурност.

Тази група от редактори и издатели, всички от които са работили с Асанж, почувства необходимостта да критикува публично поведението му през 2011 г., когато бяха публикувани нередактирани копия на грамите, а някои от нас са обезпокоени от твърденията в обвинителния акт, че се е опитал да помогне за компютърно проникване в класифицирана база данни. Но сега се събираме, за да изразим сериозната си загриженост относно продължаващото преследване на Джулиан Асанж за получаване и публикуване на класифицирани материали.

Администрацията на Обама и Байдън, която беше на власт по време на публикациите на “ WikiLeaks“ през 2010 г., се въздържа да повдигне обвинение срещу Асанж, като обясни, че би трябвало да повдигне обвинение и срещу журналисти от големи новинарски издания. Тяхната позиция поставяше на преден план свободата на печата, въпреки неприятните последици от това. При Доналд Тръмп обаче позицията се промени. Министерството на правосъдието се позовава на стар закон – Закона за шпионажа от 1917 г. (предназначен за преследване на потенциални шпиони по време на Първата световна война), който никога не е бил използван за преследване на издател или телевизионен оператор.

Това обвинение създава опасен прецедент и заплашва да подкопае Първата поправка на конституцията на САЩ и свободата на пресата.

Получаването и разкриването на чувствителна информация, когато това е необходимо в интерес на обществото, е основна част от ежедневната работа на журналистите. Ако тази работа се криминализира, общественият разговор и демокрациите ни стават значително по-слаби.

Дванадесет години след публикуването на „Кейбългейт“ е време правителството на САЩ да прекрати преследването на Джулиан Асанж за публикуване на тайни.

Публикуването не е престъпление.

Редакторите и издателите на:

The New York Times

The Guardian

Le Monde

Der Spiegel

El País

 

Свързани:

СБЖ внесе в британското посолство апел за освобождаване на Джулиан Адандж

Дата: 08.10.2022

СБЖ настоява за незабавно освобождаване на Джулиян Асандж!

Дата: 07.10.2022