Почетeн знак на държавния глава за Факултета по журналистика и масова комуникация 

  • 28.11.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова. Снимка: БТА

По повод 70 години от създаването на специалност „Журналистика“ и за изключителен принос към утвърждаване на свободата на словото и мисълта президентът Румен Радев връчи Почетен знак на държавния глава на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Отличието прие деканът на факултета проф. д-р Веселина Вълканова. Почетният знак е и за приноса на ФЖМК за развитие на високи професионални и етични стандарти, както и за развитието на гражданското общество у нас. 

Академичното тържество по повод 70-годишнината на специалността „Журналистика" беше организирано от ръководството на ФЖМК и беше уважено от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Д-р Георги Вълчев.

Гости на празника на Журналистическия факултет бяха държавният глава Румен Радев, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, генералният директор и зам.-генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) - Кирил Вълчев и Евгения Друмева, Петко Азманов - главен редактор на Дирекция "Международна информация" в БТА, председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, представители на медии, сред които и много телевизионни журналисти.

Свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста

Това беше един от акцентите в словото на държавния глава Румен Радев пред преподавателите и студентите в препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Президентът припомни, че „никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им“ и подчерта ролята на журналистите в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата.

“Когато истината изчезва в сблъсъка на идеологиите, а информацията, независимо вярна или не, се разпространява със скоростта на едно кликване, отговорността на журналиста към аудиторията и към обективността на информацията става още по-голяма", каза държавният глава.

Той припомни също, че „информацията е двигателят на прогреса, но тя може да има и разрушителна сила, много по-голяма от тази на ракетите и бомбите".

В съвременните условия при изобилие на информация и взривно развитие и възход на социалните мрежи и размиване на стандартите, обществото ни все повече се нуждае от еталон за професионализъм и устойчива котва за истината, каквито са призвани да бъдат обществените медии. Затова и приоритет на всяко държавно управление трябва да е гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, чрез ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийна собственост и рекламна дейност, и най-вече – чрез постигане на финансова независимост на обществените медии от властта, заяви държавният глава. 

Успехът и признанието следват тези журналисти, които подчиняват своята работа не само на най-високите професионални стандарти и етични норми, но и които успеят да превърнат думите „смелост, съвест и всеотдайност“ в осъзнато ежедневие и застанат срещу пътя на лъжата, без да се поддават на политически и икономически натиск, заяви президентът Румен Радев.

Той се обърна и към абсолвентите от випуск 2022, които днес получиха дипломите си, като посочи, че пред тях стои нелеката задача да укрепят  достойнството на професията и да върнат доверието към нея. “Напускайки университета, вие ще застанете на пътя на лавината от дезинформация и неточна информация и ще трябва да избирате между бързината и точността, между образа и съдържанието, между лъжата и истината“, заяви Румен Радев и призова младите хора да не забравят, че свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста. 

На академичното тържество президентът Радев изрази и признателност към ръководството и преподавателите на ФЖМК за това, че съумяват да запазят и надградят богатите традиции на факултета с най-съвременни форми и методи на обучение.

Този факултет възпитава будители и лидери

Това каза в приветствието си служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Министърът подчерта и, че преподавателите от ФЖМК са написали едни от най-забележителните книги на българската научна мисъл и с това са допринесли за авторитета на Факултета в Софийския университет и за неговия международен престиж. И в същото време министър Пенов добави, че "България има нужда от журналисти и медии, които не само и не просто информират, но и възпитават активни граждани за развитието ни като справедлива, социална, правова и европейска държава, в която всички желаем и мечтаем да живеем".

„България се оказа и се задържа на едно от най-задните места в класациите за свободата на словото в световен мащаб. Доказа се, че има достатъчно методи за насаждане на цензури, българските журналисти и медии често са обект на критики, но те са и жертви на това състояние на обществото, икономиката и държавата. Всички ние, преподаватели и студенти, трябва ясно да си даваме сметка за трудностите, но и за огромната отговорност на тези, които са били преди нас, пред българското общество и пред бъдещите поколения, за преодоляване на тези нежелани тенденции", заяви образователният министър.  

Журналистиката е отговорна, сложна и изискваща професия

каза в приветствието си при откриването на академичното тържество за 70-годишнината на специалността "Журналистика" деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Веселина Вълканова.

Образованието и отстояването на свободното слово са сред най-важните ценности на съвременното ни общество, подчерта тя и припмони истината, че

"Журналистът е наеман, уволняван, унижаван, назначаван, редактиран, поучаван, порицаван".

Въпреки всички предубеждения, че мисията на независимата журналистика е невъзможна, има репортери и репортажи, има новини и новинари, има коментатори и коментари, беше категорична проф. Веселина Вълканова.

Добрата журналистика е саморегулираща се, тя е едновременно толерантна и остра, конструктивна и смела, търпелива и бързо възпламенима, уважаваща своята аудитория. Но в същото време журналистиката остава с призванието да служи на обществото и да поставя най-високите изисквания пред политиците, че служат и са отговорни за основните човешки права, сподели още проф. Вълканова.

Не може да се говори за криза и опасност от депрофесионализация, защото за журналистите има нови предизвикателства, роли и мисии, каза още деканът проф. Веселина Вълканова, като подчерта, че образованието по журналистика сега е по-важно от всякога .

За бляскавите страници на българската публицистика и за ролята на журналистите в съвременното общество говори и заместник-ректорът доц. д-р Георги Вълчев. Той отбеляза, че празникът е двоен заради връчването на дипломите на Випуск 2022. „Днес обществото ни е болно, журналистиката също. Благодаря на колегите, които се стремят да запазят журналистиката като четвъртата власт. Примерите са важни, защото показват каква е ролята на тази професия.", изтъкна в привественото си слово зам.-ректорът. 

За цялостен принос в развитието на образованието по журналистика и изследванията по медии и комуникации с Почетен знак със синя лента на Софийския университет ще бъде удостоен проф. дфн Милко Петров, дългогодишен преподавател и изследовател във ФЖМК.

Поздравителни писма по повод 70-годишния юбилей от създаването на специалността “Журналистика" са изпратили председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, министърът на културата Велислав Минеков, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, генералният директор на БНР Милен Митев, Съюзът на българските журналисти и много други.

В края на академичното тържество абсолвентите получиха дипломите си за завършено висше образование. Мнозина от тях се pdрадваха на златни значки и грамоти за отличен успех. Преподаватели, студенти и гости поднесоха цветя пред паметника на Евлоги и Христо Георгиеви.   

Когато се наливаха основите

Историята на образованието по журналистика започва в далечната 1952 г. Тогаваq през академичната 1952-1953 г.q към Филологическия факултет на Софийския университет се открива специалността „Журналистика“. Но 4 години по-късно тя е закрита, като спира приемът на нови студенти. Студентите, които са влезли преди това, продължават обучението си и дори през 1958 г. „Журналистика“-та се премества към Факултета по славянски филологии.

С Разпореждане № 159 от 7 август 1974 г на Бюрото на Министерския съвет се създава самостоятелен Факултет по журналистика, който през 1978 г. се разполага в сградата на ул. „Московска“ № 49.

Архивите разказват, че сградата, в която и досега е ФЖМК, е историческа и архитектурна ценност. Проектирана е от архитека на сградата на Народното събрание – арх. Константин Йованович. Построена през 1881-1883 г, тя най-напред е приютила Първа мъжка гимназия. От 1888 г в нея започва да се обучава и първият випуск педагози. Така сградата, където и днес се помещава ФЖМК, става и първият дом на висшето образование в България.