Сборникът „Митовете за БСП след 1989 г.“ ще бъде представен на 25 ноември

  • 22.11.2022
  • fes.de

Сред авторите на книгата са Искра Баева, Боян Дуранкев, Димитър Хаджиниколов, Боян Балев, Ваня Григорова, Любомир Кючуков и др.

Фондация „Фридрих Еберт“ и Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, канят на дискусия и представяне на сборник с текстове със заглавие „Митовете за БСП след 1989 г.“ Събитието ще се проведе на 25.11.2022, от 10.00 часа, в „София Хотел Балкан“, зала „Роял 1“.

Сборникът „Митовете за БСП“ е модерен прочит на най-новата история на БСП отвъд клеймото и опит да се развенчаят митовете, с които образът на българската левица все още се свързва, посочват оргнизаторите. Те отбелязват в анонса си, че обективната истина за ролята на БСП в политическите процеси в България след 1989 г. е далеч от популярните клишета и заслужава да бъде изречена.

Авторите в сборника са добре известни имена от академичните среди и обществения живот на страната. Чрез научнообосновани тези, исторически факти, статистически данни и задълбочен анализ, те дават своите отговори на поредица от въпроси, свързани с ролята на Българската социалистическа партия в политическите процеси от последните десетилетия. Комунистическа партия ли е БСП? Тя ли носи вината за фалита на банките, за състоянието на здравната и пенсионната система в България, за съсипаното земеделие? Може ли БСП да се определи като антиевропейска или като дясна партия, какъв е генезисът на олигархията?

На тези и други въпроси отговарят със статиите си проф. д-р Искра Баева, проф. д-р Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, д-р Боян Балев, Ваня Григорова, гл.ас.д-р Любомир Паунов, д.м.,проф.д-р Светла Бъчварова-Пиралкова, д-р Любомир Кючуков и гл.ас.д-р Александър Димитров. Част от авторите ще вземат участие в дискусията при представянето на книгата на 25 ноември.