Президентът Румен Радев: Будителите са носителите на културата, морала и свободата

  • 01.11.2022
  • СБЖ/president.bg
По време на речта на президента Румен Радев в Гербова зала. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова е в червено, в дясно.

СБЖ в лицето на председателката си Снежана Тодорова бе сред поканените творчески и културни организации за днешното честване на Деня на народните будители с издигане на националния флаг пред Президентството, както и след това, за словото на президента Румен Радев в Гербова зала.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.  Знамето беше издигнато под звуците на химна на България.
На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министри от служебният кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители от 48-ия парламент, военнослужещи, граждани.

След това държавният глава Румен Радев отправи приветствие по повод Деня на народните будители в Гербова зала на Президентството. Той каза:

„Точно сто години ни делят от първото честване на Деня на народните будители, постановено с окръжно на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и потвърдено с постановление на Министерския съвет още същата година.

Вече цяло столетие на този ден си спомняме и почитаме всички  онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители? В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти.

На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие ако чуят тази признателност от нас. Няколко думи на благодарност, които днес можем да кажем и напишем на личните си будители, са морален жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Честит празник!”

 

© СБЖ