Минеков ще предаде картината на Иван Вукадинов „Чили“ за колекцията на Ватикана

  • 10.10.2022
  • Министерство на културата
"Чили" на Иван Вукадинов - дар за Ватиканските музеи

На официална церемония днес - 10 октомври, във Ватикана, министърът на културата Велислав Минеков ще дари за колекцията на Ватиканските музеи картината на художника Иван Вукадинов „Чили“. Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на ХХ век.

На официална церемония, която ще се състои днес - 10 октомври, във Ватиканските музеи, министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи, съобщава министерството на културата.

На церемонията са поканени да присъстват г-н Златко Минев (член на семейството на Иван Вукадинов), ръководителят на мисията ни във Ватикана - посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на Вукадинов.

Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава.

Разбирайки за отказа, художникът Иван Вукадинов се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света. Зарича се да не показва никога творчеството си в България. През 2006 г. се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.

В наши дни от Музеите на Ватикана отново проявяват интерес за придобиването на картината на Иван Вукадинов „Чили“. Така се стига и до тържествената церемония, по време на която министърът на културата проф. Велислав Минеков официално, в присъствието на представител и от семейството на художника, ще връчи картината на Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

Предния ден, 9 октомври, министър Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата „Св. Петър” във Ватикана, Рим.

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница, Пернишки окръг.

През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.

Иван Вукадинов е един от най-талантливите ни художници, безспорен авторитет за колеги, критика и ценители. Автор с вроден аристократизъм и специфичен стил, а заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си, е определян и като самотник.

Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене. Това той постига, като експериментира с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са за времето, материята, края на безкрая, вечността. Използва класически техники на старите майстори, често сред тях е техниката „енкаустика”.

Проф. Аксиния Джурова е изследовател на творчеството на големия български живописец. Тя е автор на двете единствени монографии, писани за него – „Иван Вукадинов, представен от А. Джурова“, изд. „Български художник“ (1978) и “Ivan Vukadinov presented by Axinia Džurova”, издадена през 2015 г. от Национален дарителски фонд „13 века България“.

Онова, което липсва в информацията на министерството на културата, разпространена още миналата седмица, е причината Иван Вукадинов да нарече картината си "Чили". Творбата е създадена вследствие разтъсилия цял свят военен преврат в Чили от 11 септември 1973 г., последван от жестоки репресии на чилийската военна хунта. Много български и световни творци откликват тогава със свои развълнувани произведения, включително и Иван Вукадинов.

Добре е министерството на културата да не пропуска такива "подробности" в информациите си, защото културата е част и от историческата памет на човечеството. Добре е също така да се има предвид, че папа Франциск, който е аржентинец, е особено чувствителен към паметта за жестоките латиноамерикански диктатури, от чиито злодеяния тежко е пострадала и собствената му родина Аржентина.