"Газета виборча" взе "Златно перо на свободата"

  • 29.09.2022
  • mediapool.bg

Тазгодишната награда "Златното перо на свободата" на Световната асоциация на издателите на печатни издания (WAN-IFRA) беше присъдена на полското издание "Газета Виборча" и Фондация "Газета Виборча".

Наградата бе връчена по време на Световния конгрес на информационните медии за 2022 г., който в момента се провежда в Сарагоса, Испания. Тя се присъжда на "новинарска организация, която е фар на независимостта и защитник срещу авторитаризма; медия, която ежедневно демонстрира своите ценности и подкрепя млади журналисти, чрез популяризиране на местни новини и чрез трансгранична работа в солидарност с колеги в нужда", пише mediapool.bg.

"Всеки от нашите лауреати, датиращ от първото перо, въплъщава набор от ценности, които са в основата на нашата професия", каза при обявяването на наградата Уорън Фернандес, главен редактор на "Стрейтс таймс" в Сингапур и президент на Световния форум на редакторите.

Изправена пред многобройни предизвикателства, за да осигури независима журналистика и надеждно отразяване, през 2019 г., "Газета Виборча" създаде Фондация "Газета Виборча", за да гарантира бъдещето на изданието и да укрепи качествената журналистика в Полша. Нейните проекти разобличават неофашистки организации, борят се с дезинформацията, поляризацията и ксенофобията и подкрепят местни и регионални медии да правят журналистически разследвания.

През изминалата година фондацията координираше критична финансова и техническа подкрепа за украинските си колеги от цяла Европа след руската инвазия.

"Влошаващото се състояние на полската демокрация означава, че гражданската активност е необходима сега повече от всякога", заяви Йоанна Кравчик, която е председател на управителния съвет на Фондация "Газета Виборча".

По думите ѝ събитията от последните месеци и години са показали с пълна сила мащаба на предизвикателствата, пред които са изправени нашите демокрации.

"Благодаря ви за подкрепата, щедростта и единството и ви призовавам да бъдете с нас, с всички медии в нужда през следващите години. В днешно време често казваме: бъдете смели като украинските журналисти, затова нека бъдем смели в решението си да не оставяме украинските медии сами. Нека не оставяме сами нито една независима медия, която е изправена пред потисничество", добави тя.

Публикувана за първи път на 8 май 1989 г. под мотото "Няма свобода без "Солидарност", "Газета Виборча" първоначално се сблъсква с цензура, но се превръща във фактор в убеждаването на обществеността за отхвърляне комунистическото ръководство на страната. Той става и първото легално издание, което е извън контрола на правителството.

До началото на 2000 г. "Газета Виборча" е един от най-продаваните вестници в Полша и оттогава затвърждава позицията си на вестник, който бди над полската демокрация. Днес, като едно от малкото останали независими новинарски издания в страната, "Газета Виборча" е атакувана от управлението на страната.

"Медията е изправена пред десетки съдебни искове от правителството и неговите съюзници и се противопоставя на непрестанните усилия за подкопаване на нейната почтеност", посочва Уорън Фернандес.

"Мисията, на която сме се посветили, е особено важна сега, в нашата размирна страна и във все по-размирния свят", посочи Пьотр Сташински от "Газета Виборча".

"Златното перо на свободата" е годишната награда на WAN-IFRA, която се връчва от 1961 г. Тя присъжда на лица или организации с изключителен принос за защитата и насърчаването на свободата на пресата. Една от целите на "Златното перо" е да насочи общественото внимание към репресивните правителства и журналистите, които се борят с тях. 

 

 

м.л.

Свят