Беларус осъди журналистката  Ксения Луцкина на 8 години затвор за „заговор с цел завземане на властта”

  • 28.09.2022
  • Дарик
Ксения Луцкина в съда. Фото: Sb

Съд в Минск е осъдил на осем години затвор журналистката Ксения Луцкина, съобщи днес в "Телеграм" Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.

В съобщението на асоциацията, която е лишена от държавна регистрация, се посочва, че бившата служителка на беларуската телевизионна и радиокомпания е призната за виновна по обвинение в "заговор с цел завземане на властта", информира Дарик.

Преди това прокуратурата е поискала присъда от осем години лишаване от свобода, посочи ТАСС. По данни на следствието обвиняемата е членувала от лятото на 2020 г. в опозиционния Координационен съвет, където е ръководела "група за информационно осигуряване и противодействие на държавните медии". Луцкина е била задържана през декември 2020 г. и оттогава е под стража.

От беларуския Следствен комитет съобщиха, че е започнало задочно разследване срещу представители на правозащитната организация "Весна" (Пролет) и медията "Нехта", която действа в Telegram и YouTube. Започнало е и следствие срещу пребиваващия в чужбина и обявен за издирване опозиционен деец Валерий Цепкало.

 

м.л.

Свят