Роджър Уотърс настоя с писмо Путин да каже мир ли иска или война

  • 27.09.2022
  • segabg.com
Роджър Уотърс се слави като непримирим бунтар

Ветеранът от "Пинк Флойд" призовава руския президент към мирни преговори, в които да спазари неутралитет за суверенна Украйна срещу споразумение да не нахлува "никъде никога повече".

"Драги президент Путин, откакто Руската федерация нападна Украйна на 24 февруари тази година, аз се опитвам да използвам слабото си влияние, за да призова за спиране на огъня и за дипломатическо решение, което удовлетворява нуждите от сигурност както на Украйна, така и на РФ. В това начинание аз написах две отворени писма на Олена Зеленска... Все по-често съм молен да пиша и на вас".

Така започва 79-годишният Роджър Уотърс своето обръщение до президента на Русия Владимир Путин, публикувано във Фейсбук и разпространено от медии. Цитира го и segabg.com. Уотърс досега е правил доста остри изявления срещу политиката на САЩ, за която смята, че е провокирала войната в Украйна, а през август в интервю за Си Ен Ен дори нарече американския президент Джо Байдън "военнопрестъпник".

Рокаджията пише в посланието си до Путин: "Първо, искате ли войната да свърши? Ако отговорите и кажете: "Да, моля", това ще направи нещата много по-лесни. А ако излезете и кажете: "Руската федерация няма по-нататъшни териториални претенции, извън сигурността на рускоговорящото население в Крим, Донецк и Луганск", също ще е от полза. Казвам това, защото познавам хора, които смятат, че Вие искате да завладеете цяла Европа, започвайки с Полша и другите балтийски страни. Ако е така - майната Ви (f**k you, е използваният в писмото израз на английски - б.р.), най-добре да спрем да играем тази отчайващо опасна игра на ядрени пилета, толкова удобна за ястребите от двете страни на Атлантическия океан, и просто да го направим. Да, взривете се един друг и направете света на парченца. Проблемът е, че имам деца и внуци, каквито имат и повечето ми братя и сестри по целия свят, и никой от тях не би искал такъв край. Така че, моля, г-н Путин, угодете ми и ми дайте тази гаранция". 

По-нататък Роджър Уотърс призовава Путин към мирни преговори, в които да спазари неутралитет за суверенна Украйна срещу споразумение да не нахлува "никъде никога повече". "Да, да, знам, че САЩ и НАТО нападат суверенни държави без колебание, само за няколко барела нефт, но това не означава, че вие също трябва да го правите. Инвазията в Украйна искрено ме изненада, това бе отвратителна война, провокирана или не", изтъква Уотърс. 

В края на писмото е отправен призив Путин да отговори, като Уотърс отбелязва, че първата дама на Украйна Олена Зеленска е отговорила вече на неговите изпращани до нея писма и той е бил "изненадан и силно трогнат". 

Уотърс изпрати по-рано този месец свое послание до съпругата на Володимир Зеленски, като в текста обвини "крайните националисти" в Украйна, че са извели страната на "пътя на тази разрушителна война". Отпрвя и критики към Запада и най-вече Вашингтон, че снабдяват Украйна с оръжия, а НАТО - че провокира Русия, струпвайки войски по границите й.

Олена Зеленска отговори на музиканта в Twitter: "Именно Русия нападна Украйна, разрушавайки градове и убивайки хора. Украинците защитават страната си и бъдещето на децата си. Ако откажем да се борим, утре няма да ни има. Ако Русия се откаже от войната, тя ще приключи. Трябва да помолите президента на друга държава за мир".