Усмивките на Радой в старите радиоленти

  • 22.09.2022
  • БНР
Радой Ралин. Снимка: ДА Архиви

В годината на 100-годишнината на Радой Ралин в "Усмивки от старите радиоленти" на екип "Хумор и сатира" си спомняме за сатирика, белязал с живота и творчеството си както най-застойните, така и най-променящите се години от новата българска история.

Заeдно с Кин Стоянов, един от синовете на Радой Ралин, ще чуем записи от Златния фонд на БНР, разкриващи моменти от многопластовото и многостранно творчество на писателя.

"Усмивки от старите радиоленти", посветено на Радой Ралин, можете да чуете в неделя от 18.30 часа по програма "Христо Ботев".

Спомене ли се Радой Ралин, всеки от нас се сеща за неговите сатири, за епиграмите от "Люти чушки" и за хапливите крилати фрази, предавани от уста на уста. Той обаче бе и много добър поет, автор на красиви и мъдри стихове, някои от които станали естрадни и сатирични песни, превърнали се в хитове и популярни и до днес като "Една девойка ме попита", "Веселина", "Народе". 

Става дума и за човешката и творческа дружба на Радой Ралин с Атанас Далчев и други както изявени, така и начинаещи поети от онези години.

Ще си припомним сатиричен театър "Стършел" и други спектакли, създадени от неформалния кръг сатирици, актьори и музиканти около Радой Ралин.

Можете да научите и подробности за малко известната опера "Игра", композирана от Димитър Христов по либрето на Радой Ралин.

Става дума и за джаз формацията "Фокус", създадена по идея на сатирика, заедно с Милчо Левиев, както и за легендарните сатирични кинопрегледи "Фокус".

Можете да научите и за малко известния игрален филм "Кон аморе" на режисьора Станимир Трифонов по сценарий на Радой Ралин, вдъхновен от преживяна от него романтична история.

 

 

м.л.