Деца рисуват Храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка

  • 06.08.2022
  • Фондация "Устойчиво развитие за България"
Храм-паметник "рождество Христово" в гр. Шипка. Снимка БНР

Фондация „Устойчиво развитие за България“ организира Национален ученически конкурс за рисунка под мотото „Златният храм в душите ни“, посветен на 120-годинишнината от създаването и освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

Целта на конкурса е да повиши интереса на учениците към изучаването на героичната история на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. и историята по издигането на Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка, както и да даде възможност за изява на творческите способности на младите художници, на личното отношение на участниците към храма, неговата история и съвременност, както и отношението им към духовността.

В конкурса могат да участват със свои рисунки ученици на възраст до 18 години, живеещи в България или извън страната ни. Творбите ще се конкурират в три възрастови групи: I -  IV клас, V - VII клас и VIII - XII клас. Творбите да бъдат изпращани по електронна поща – снимка с добра резолюция. Победителите ще бъдат поканени да изпратят оригиналите на рисунките си по пощата за участие в изложба. Няма ограничения в техниките за рисуване. Формат на рисунките А 3 или друг по избор. Допуска се участие с няколко творби от един участник. Участието в конкурса е индивидуално. Желателно е в творбите да личи личното отношение на авторите.

Общите  условия изискват препоръчително рисунките да минат на вътрешен подбор сред колегите специалисти по училища и школи.

Творби, изпратени за участие в изложбата не се връщат. Организаторите си запазват правото най-добрите рисунки да бъдат публикувани в печатни издания, при възможност да се издаде сборник или календар, които да се ползват с благотворителни цели.

Срок за изпращане на творбите - до 10 септември 2022 г.

Електронни адреси за изпращане на заявките и творбите в сканиран вид или снимка: fond.konkurs@abv.bg, а телефон за връзка 0893 660695.

Резултатите ще бъдат обявени до 15 септември 2022 г., като победителите ще бъдат информирани по електронна поща.

Конкурсът е под патронажа на посланика на Руската Федерация в Република България.