Филм представя отличените в конкурса „Светове и цветове” - 2021

  • 05.08.2022
  • СИЖБ
Конкурсът е посветен на паметта на журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИБЖ) известява, че готов филмът за отличените в деветото издание на провеждания ежегодно от СИЖБ журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2021.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, ветеранът на българското кино Анжел Вагенщайн, Институт „Сервантес”, Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски”, проф. Венко Кънев (посмъртно), писателят Владимир Стоичков, фоторепортерът Олег Попов са сред носителите на отличие „Обединител на култури”, връчвано от конкурса „Светове и цветове” в изданието му за 2021 г.

Конкурсът се организира ежегодно от 2013 г. насам от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) заедно със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Рока България в памет на рано отишлите си членове на СИЖБ Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

Основните награди на конкурса носят техните имена и са журналистически – връчват се за журналистически материали, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, следват професионалната и гражданска етика, проявяват социална ангажираност и екологична отговорност.

Заради пандемията от Covid-19 обичайната публична церемония по връчване на наградите вече две поредни години се заменя от филм, в който всеки отличен е заснет с неговите думи и послания. Сред лауреатите за 2021 г. са Айше Сали, Виктория Бояджиева, Елиана Митова, Иглика Трифонова, Константин Мравов, Маги Гигова, Мария Цънцарова, Милена Димитрова, Славена Илиева, Христина Тасева, Цветелина Йорданова и други. Дадена е думата и на всички номинирани - Владислав Пунчев, Момчил Инджов, Маргарита Ралчева, Магдалена Видева, Тина Ивайлова, Евгений Генчев, Силвия Атанасова, Евлоги Бирбочуков.

Включени са и видеопоздравления от посланиците на Аржентина, Испания и Куба - Техни Превъзходителства Алфредо Атанасоф, Алехандро Поланко и Каридад Ямира Куето Милиан.

Филмът, реализиран със съдействието на Рока България, е достъпен за всички интересуващи се на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=fNbhCZkJp5s