На изпроводяк Лена Бориславова съзря фотоконспирация на БНТ

  • 03.08.2022
  • Фейсбук/СБЖ
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Началничката на кабинета на досегашния премиер Кирил Петков и говорителка на неговото правителство се възмути от един от кадрите във Фейсбук страницата на БНТ със снимки от предаването на властта в МС на новия служебен кабинет.

На водещата от серията снимки, която отразява оттеглянето на Кирил Петков и Лена Бориславова след събитието по стълбата на МС, според Бориславова изглеждало така, сякаш двамата се държат за ръка. От това тя изгражда цяла теза в свой патетичен коментар на своята Фейсбук страница. В него казва следното:

"В деня, в който кабинетът Петков предаде щафетата на служебното правителство, искам да благодаря на всички журналисти, които отразяваха работата ни през последните 7 месеца и направиха видими усилията и резултатите ни, следиха за грешките ни, отстояваха правото на гражданите да знаят фактите и се бориха с фалшивите новини.
 
Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори. Всички знаехме, че те ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила.
 
Няма проблем, че има такъв кадър.Има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната.
 
Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж.
 
Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България".
 
Тезата на засегнатата Бориславова се споделя и от многобройни нейни и на отишлото си правителство симпатизанти, засипали серията снимки на БНТ с възмутени коментари, в доста от които БНТ се сравнява с жълта медия.

Според mediapool.bg БНТ отначало била публикувала в своя Фейсбук само оспорваната първа снимка и чак след реакцията на Бориславова и поддръжниците ѝ се "сетила" да добави още кадри, на които личи, че ексговорителката и експремиерът не се държат за ръце.

Същото издание оспорва и коментара на авторката на снимките - известната фоторепортерка Десислава Кулелиева, че вдигналият толкова шум кадър създава просто зрителна измама. Очевидно заставайки на страната на Бориславова, mediapool.bg включва в своето отразяване на дискусията и свои преценки за качествата на съвременните репортажни фотоапарати, възмущавайки се, че "извинение за манипулацията от страна на обществената телевизия до този момент няма".

Вниманието, отделено на темата в някои медии, изненадва най-вече с критериите на част от журналистическата колегия за степенуването на действително сериозните теми от обществен интерес в период на война до границите ни и поредицата от кризи, пред които е изправена страната ни.