Министри от ОИС осъждат Израел за нарушаване на правата на журналистите
  • 26.02.2024 13:23

Министрите на информацията от страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) осъдиха Израел за отношението му към безопасността на журналистите и нарушаване на правата, на работещите в медиите в зоната на конфликта в Близкия Изток. Също така те осъдиха израелската държава „за това, че се е насочила към телекомуникационните системи и служителите, които ги обслужват в ивицата Газа“.

Кореспонденти от шест държави си сътрудничат с информационната агенция International Reporters
  • 26.02.2024 13:22

Журналисти от шест държави вече си сътрудничат с новата информационна агенция International Reporters, която обединява чуждестранни военни кореспонденти, работещи в Русия.

Meta ще се бори с дезинформацията във Фейсбук преди евровота
  • 26.02.2024 12:47

Собственикът на Фейсбук Meta ще създаде екип за справяне с дезинформацията и злоупотребата с генеративен изкуствен интелект в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни. 

Закон срещу делата-шамари и правила за прозрачност на политическата реклама ще гласува Европейският парламант
  • 26.02.2024 10:09

Утре в Европейския парламент(ЕП) ще бъде окончателното гласуване на новите правила среще делата -шамари, както и на регламента за прозрачността на политическата реклама.

Две години по-късно, украинските журналисти още плащат висока цена заради войната
  • 24.02.2024 10:10

Сайтът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) разпространи обзор на Бърза реакция за свобода на медиите (MFRR) за положението на украинските журналисти по повод навършващите се днес 2 години от нахлуването на Русия в Украйна.

Кой от наследниците ще седне на трона на медийната империя „Бурда“?
  • 23.02.2024 21:19

Само преди няколко години Якоб Бурда беше смятан за престолонаследник на германската издателска империя „Бурда“. Междувременно, както съобщава Маркус Виганд в своята колонка в браншовия медиен портал kress pro, картината се е променила изненадващо, пише newsroom.de. На преден план все повече и повече излиза Елизабет Фуртвенглер.

МФЖ с апел преди обявения за 26 февруари Световен ден за подкрепа на палестинските журналисти
  • 22.02.2024 15:35

"Четири месеца след началото на войната в Газа, Палестина, на 7 октомври, 100 журналисти са убити. Това клане е колкото ужасяващо, толкова и безпрецедентно," пише в своя позиция Международната федерация на журналистите.

Португалските спортни журналисти скърбят за починалия председател на своята Асоциация
  • 22.02.2024 13:18

Асоциацията на спортните журналисти в Португалия (CNID) е в траур, след вестта за смъртта на Антонио Флоренсио, президент на CNID между 2005 и 2017 г.

Решението на съда за Джулиан Асанж ще излезе най-рано в началото на март
  • 22.02.2024 12:02

Приключиха двудневните изслушвания на 20 и 21 февруари във Върховния съд в Лондон по решаващото дело за исканата от САЩ екстрадиция на разобличителя от "Уикилийкс" Джулиан Асанж. Двамата съдии, на които е възложено делото, съобщиха, че се нуждаят от време, за да обмислят и обявят решението си.

Издателите на списания в Германия искат още намаляване на ДДС върху печата
  • 22.02.2024 08:09

Издателите на списания в Германия настояват за ново намаляване на ДДС върху печатните продукти, след като няма държавно финансиране за разпространение в цялата страна, пише newsroom.de, позовавайки се на информация от ДПА. В момента ДДС върху вестниците и списанията е с намалената ставка от 7 процента.