КосоваПрес е вече член на ЕАНА, а МИА и Арменпрес не бяха приети
  • 01.10.2022 08:35

Европейският алианс на новинарските агенции (ЕАНА) прие косовската новинарска агенция КосоваПрес за нов член на организацията, а Стефано Де Алесандри, главен изпълнителен директор на италианската новинарска агенция АНСА, за нов член на борда на ЕАНА, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ЕАНА. Агенциите на Северна Македония (МИА) и Армения (Арменпрес) също кандидатстваха за приемане, но не събраха достатъчно гласове, съобщава пък КосоваПрес.

ЕФЖ: Журналистите не са достатъчно обучени как да се пазят
  • 30.09.2022 15:10

Доклан на ЕФЖ алармира за недостатъчна подготовка на журналистите и недостатъчна грижа на работодателите им с оглед опазването на тяхното здраве и безопасност при изпълнение на журналистическата им работа.

"Газета виборча" взе "Златно перо на свободата"
  • 29.09.2022 09:15

Тазгодишната награда "Златното перо на свободата" на Световната асоциация на издателите на печатни издания (WAN-IFRA) беше присъдена на полското издание "Газета Виборча" и Фондация "Газета Виборча".

Беларус осъди журналистката  Ксения Луцкина на 8 години затвор за „заговор с цел завземане на властта”
  • 28.09.2022 18:58

Съд в Минск е осъдил на осем години затвор журналистката Ксения Луцкина, съобщи днес в "Телеграм" Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.

Австралийската полиция в сблъсък с независима медия, разкрила секс-скандал
  • 28.09.2022 11:10

Полицията в Северната територия (NT) на Австралия е поискала, но не е получила разрешение да нахлуе и обискира офиса на цифровия новинарски канал NT Independent, разгласил прикривано от полицията сексуално насилие над непълнолетно лице. За посегателството над медийната свобода алармира Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Турски журналист в изгнание в Германия и под полицейска защита все пак издирен от Анкара
  • 27.09.2022 15:58

Турският журналист Джевхери Гювен, живеещ в изгнание в Германия, който е под германска полицейска закрила, е бил шпиониран от турски правителствен вестник, верен на управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието (АКП), и е оклеветен в публикация като „предател“. Журналистът и семейството му са в голяма опасност, въпреки полицейската охрана, съобщава сайтът на Съюза на германските журналисти djv.de.

Дииректорът на испанската обществена телевизия RTVE се оттегля
  • 27.09.2022 13:16

След само 18 месеца управление в RTVE директорът ѝ Хосе Мануел Перес-Торнеро обяви, че се оттегля от поста и ще остане само член на нейния Административен съвет.

Русия няма да мобилизира журналисти от държавни медии
  • 25.09.2022 09:34

На мобилизация не подлежат също специалисти в областта на високите технологии, служители от финансовите институции и телекомуникациите, както и в "базови организации в областта на информацията и комуникациите", извести руското министерство на отбраната.

В лоша компания ли са журналистите в Google News?
  • 24.09.2022 14:20

В търсачката Google News може да се намери не само качествено журналистическо съдържание, но и източници на фалшиви новини и пропаганда.

Две известни журналистки са арестувани в Иран покрай смъртта на Махса Амини
  • 24.09.2022 10:45

Нилуфар Хамиди от иранския вестник и уебсайт Sharq и фотографката Ялда Мейри са били арестувани от иранската полиция заради работата им по отразяване на събитията около разтърсилата Иран смърт на 22-годишната Махса Амини.