Бургас ще чества 90 години Христо Фотев
  • 26.02.2024 16:59

Музикално-поетичен спектакъл, награждаване на поети, конкурс за рисунка, документална изложба и поредица от подкасти с известни личности са част от програмата, която Община Бургас подготвя съвместно с различни партньори по повод отбелязването на 90-годишнината от рождението на големия поет Христо Фотев. Рожденият ден на поета е на 25 март, съобщиха от пресцентъра на градската администрация.

Исторически музей - Севлиево работи по печатното издание „Градски щрихи“
  • 26.02.2024 13:38

Исторически музей-Севлиево вече работи по печатното издание „Градски щрихи“, което се финансира по проект от Министерството на културата.

Израелската песен в "Евровизия" разбуни духовете
  • 24.02.2024 10:56

Израел съобщи, че ще се оттегли от песенния конкурс "Евровизия", ако организаторите се опитат да цензурират песента, с която страната кандидатства, съобщи Би Би Си.

Фенерите на Китай пренесоха красота и пролетно настроение у нас
  • 23.02.2024 21:13

Посолството на Китайската народна република в Република България отбеляза подобаващо с официално събитие Фестивала на фенерите – един изключително пъстър китайски празник с много символика, богата история и древни традиции, които бяха пренесени и у нас.

Елена Йончева пред „Политико“: Скандалът с подслушванията в ЕП е само началото
  • 23.02.2024 20:33

Мобилният телефон на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите и член на подкомисията по отбрана на Европейския парламент (ЕП), е бил обект на сериозна хакерска атака. Все още се очакват изводите от проверките какъв софтуер е бил използван. Опитът да се проникне в телефона ѝ е от края на октомври 2023 г.

България може да запорира сметките на Руския културно-информационен център
  • 23.02.2024 20:20

МВнР поиска от Москва наказание за смъртта на опозиционера Алексей Навални и освобождаване на политическите затворници.

Дискусия в памет на проф. Ивайло Знеполски организира Софийският университет
  • 23.02.2024 16:48

На 27 февруари 2024 г. от 17.30 часа в Конферентната зала в Ректората на Алма матер ще се състои публична дискусия и представяне на тема: "Интелектуалното завещание на Ивайло Знеполски". Организатори на събитието са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Институтът за изследване на близкото минало и Нов български университет.

National Geographic Society снима в Сакар
  • 23.02.2024 16:39

Документална поредица, финансирана от National Geographic Society, представя инициативата „Европейски Зелен Пояс“ и работата на природозащитната организация „ Зелени Балкани“. Част от филма показва и района на свиленградското село Левка. Там екип на „Зелени Балкани“ се грижи за възстановяване на изчезналата от България преди години рядка птица белошипа ветрушка. Подкрепа оказва програмата LIFE на ЕС.

Тази вечер Театър „Българска армия“ кани на премиерата „Пет жени в еднакви рокли“
  • 23.02.2024 11:09

Сериозно предизвикателство е да съумееш да представиш големите различия , които се крият в характерите на пет жени, облечени в еднакви рокли. Точно пред това предизвикателство се е изправил екипът на Театър „Българска армия“, който тази вечер ще зарадва публиката си с премиерата на пиесата „Пет жени в еднакви рокли“ на Алън Бол.  Да припомним, че авторът е носител на „Оскар“ като сценарист на филма „Американски прелести“.

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава
  • 23.02.2024 10:14

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София.