МФЖ, ЕФЖ и „Репортери без граници“ загрижени за свободата на медиите в Словакия
  • 22.02.2024 11:20

Международната и Европейската федерации на журналистите (чийто колективен член е СБЖ), „Репортери без граници“, както и още ред журналистически и правозащитни организации изразиха безпокойство за свободата на медиите в Словакия и призоваха сегашното словашко правителство да защитава журналистите.

„Монд Дипломатик”: Журналистиката като обществена опасност
  • 21.02.2024 14:38

От 7 октомври 2023 г. насам основните медии във Франция наблюдават как се подреждат властовите планети във страната. Безусловната им подкрепа за Израел е придружена с оклеветяване на инакомислещите, посегателства срещу гражданските свободи и преследване на имигрантите. Докъде ще стигне тази идеологическа война? И кого обслужва тя?

МФЖ и ЕФЖ: Съдебното преследване на Асанж застрашава свободата на пресата по цял свят
  • 16.02.2024 11:50

„Продължаващото съдебно преследване на Джулиан Асанж застрашава свободата на медиите навсякъде по света“, обявиха Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в съвместна декларация преди насроченото на 20 и 21 февруари съдебно дело в Лондон по обжалването на решението за екстрадиране в САЩ на разобличителя от "Уикилийкс".

Журналисти кастрят законопроекта "за борба с дезинформацията"
  • 13.02.2024 15:05

В колегията доминират негативните реакции спрямо предложения вчера от ПП-ДБ законопроект "за борба с дезинформацията". Предлагаме споделеното от две известни имена, които изразяват сходни оценки, макар да се смятат за изразители на различни обществени прослойки.

Георги Георгиев за (пред)военната цензура
  • 13.02.2024 09:25

Журналистът от вестник "Земя" Георги Георгиев коментира в своето издание борбата на военния министър Тодор Тагарев с дезинформацията.

Николай Стоянов: Традиционните медии са мъртви, но още не го знаят
  • 12.02.2024 14:03

Журналистът Николай Стоянов направи по-широко обобщение от нашумялото интервю на американския водещ Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин – въз основа на формата на разпространението му съзря края на традиционните медии.

Около 30 журналисти са сред ранените при полицейско насилие пред Конгреса на Аржентина
  • 03.02.2024 12:43

Заедно със свои членове – аржентински журналистически синдикати, Международната федерация на журналистите (МФЖ) алармира за брутално полицейско насилие, при което са били ранени около 30 журналисти при изпълнение на професионалните си задължения. Те са пострадали, докато са отразявали масовите протести пред Националния конгрес в Буенос Айрес срещу гласуването на пакет от налагащи сурови орязвания закони, внесен от новия президент либертарианец Хавиер Милеи.

МФЖ ще съди Израел, ако не спре да убива репортери
  • 29.01.2024 11:29

Международната федерация на журналистите (МФЖ) заплаши, че ще предприеме правни действия срещу израелски служители, ако репортерите, работещи в Газа, станат обект на нападение от страна на израелските военни, съобщи Си Ен Ен. 

176 години от рождението на Христо Ботев: "Народът вчера, днес, утре"
  • 06.01.2024 12:05

По повод 176-годишнинта от рождението на великия ни поет, публицист и революционер Христо Ботев припомняме статията му "Народът вчера, днес, утре", публикувана във вестник "Дума на българските емигранти", излизал от 10 юни до 5 август 1871 г. в Браила.

Журналисти коментират казуса с цензурираното интервю на посланик Митрофанова, направено от Волгин
  • 16.12.2023 16:16

Много журналисти коментират във Фейсбук казуса със забраната на Програмния съвет на БНР да бъде излъчено взетото от водещия предаването "Политически НЕкоректно" Петър Волгин интервю с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Преди решението да бъде взето на спешно заседание на съвета рано сутринта днес, широко известна вчера стана остра позиция на ръководителя на ПГ на ДПС Делян Пеевски против интервюто. Предлагаме кратка подборка от мнения на известни колеги по случая.