СБЖ кани на дискусия „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”
  • 19.04.2024 13:24

В навечерието Международния ден на труда 1 май и на отбелязвния на 3 май Световен ден на свободата на печата Съюзът на българските журналисти кани на дискусия „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”. Дискусията ще се състои на 29 април т. г., понеделник, от 17.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1.

Свобода за Асанж! Защита на демокрацията и истината! Права за журналистите! Контрол над властите!
  • 12.04.2024 11:14

От глобалната разправа с разобличителя от „Уикилийкс” до нашенското властово безочие, изходът е само в острия обществен отпор срещу все по-агресивното мракобесие и в защитата на смелата журналистика. Без тръбачи на истината и съвестта скоро можем да гледаме демокрацията само като холограма

На 15 юни се свиква редовно Общо събрание на СБЖ
  • 01.04.2024 17:45

До членовете на Общото събрание на Сдружение Съюз на българските журналисти е разпратена покана за редовно Общо събрание на СБЖ на 15 юни 2024 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ.

ЕФЖ подкрепи апел от MFRR за защита на журналистките в ЕС и страните кандидатки в дигиталната ера
  • 08.03.2024 18:09

Отбелязвайки Междуанродния ден на жената, платформата Бързо реагиране на свободата на медиите (MFRR) и партньорските ѝ организации, сред които е Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), публикуваха критично изследване на атаките срещу журналистки в Европейския съюз и страните кандидатки.

Навръх Осми март МФЖ зове за солидарност с жените журналистки в Газа, дали вече 13 жертви
  • 08.03.2024 08:00

Международната федерация на журналистите (МФЖ) апелира към своите организации членки в Международния ден на жената 8 март да отдадат почит на смелостта на жените журналистки в Газа и на изключителната им работа в отразяването на войната при крайно тежки обстоятелства.

146 години от Освобождението на България. Честит национален празник и поклон пред героите!
  • 03.03.2024 09:00

3 март е ден на гордост от възстановяването на българската държавност и ден на почит към българските и руските герои, слели кръвта си в отвоюването на свободата ни с победата в Руско-турската освободителна война. Вечна памет и признателност за подвига им!

Честита Баба Марта! Нека да е пролет! Нека да е мир!
  • 01.03.2024 07:50

Дано жизнерадостните мартенички вдъхнат сили на усмивките и доброто, пожелава на колегията председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

СБЖ настоя с митинг да спрат убийствата на журналисти в Газа и да се прекрати войната
  • 26.02.2024 13:30

„Спрете да убивате глашатаите на истината! Спрете войната!”. За това призова на митинг в София председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова. Митингът се проведе край НДК на 25 февруари и бе свикан от СБЖ в знак на солидарност с палестинските журналисти. Това бе и българският принос в инициатива на Международната федерация на журналистите (чийто колективен член е СБЖ), обявила 26 февруари за Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

Дирекция „Сигурност” на Столична община позволи на СБЖ само митинг, но не и шествие за палестинските журналисти
  • 23.02.2024 21:27

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова бе поканена в петъчния следобед на 23 февруари в Дирекция „Сигурност” на Столична община по повод внесено по надлежния ред уведомление от СБЖ за подготвяни митинг и шествие в София на 25 февруари, неделя, в подкрепа на палестинските журналисти. Инициативата на СБЖ е отклик на обявения от Международната федерация на журналистите (чийто колективен член е СБЖ) на 26 февруари Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

„Освободете Асанж! Журналистиката не е престъпление!”, прозвуча в СБЖ на проява в защита на основателя на „Уикилийкс”
  • 21.02.2024 11:55

На 19 февруари вечерта от Клуб „Журналист” на СБЖ прозвуча гласът на Съюза на българските журналисти в защита на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж и против застрашаващата го екстрадиция в САЩ, където може да бъде осъден на 175 години затвор заради публикации, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.